Składniki:
mąka pszenna , 3 szklanki
letnia woda , 3/4 szklanki
drożdże instant, 1,5 łyżeczki
cukier, 1,5 łyżeczki
sól, 1 łyżeczka
jajko, 1
masło, 2 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Poznań)
(Głosów: 55)
Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski, wyrabiać jeszcze około 5 min. Ciasto odstawić na 10 min. Po tym czasie wyrobić ponownie przez około 5 min. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 min. do wyrośnięcia (nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek). Kajzerki można z góry naciąć nożem. Bułki piec w nagrzanym piekarniku około 15- 17 min. w temperaturze 225 °C.