Składniki:
bazylia, 1 szt.
brązowy cukier, 4 łyżki
czerwona cebula, 1 szt.
czosnek, 1 szt.
koktajlowe pomidorki, 4 szt.
kolendra, 1 szt.
mięta, 1 szt.
ocet balsamiczny, 4 łyżki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
orzeszki ziemne, 1 łyżka
papaja zielona, 1 szt.
papryczka chili, 1 szt.
sok z limonki, 2 łyżki
sosr rybny, 1 łyżka
wołowina rozbratel, 250g
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: trudny
Autor:
Przemysław (Kielce)
(Głosów: 7)
Wołowinę wyjąć z lodówki, odstawić na bok by złapała temperaturę pokojową. Zabieramy się za dresing: cukier mieszamy z sokiem z limonki i sosem rybnym, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy, łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy miseczkę do lodówki. Dżem chili: cebulę i papryczkę chili siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek uważając by nie zeszklić cebuli ma być tylko miękka dodajemy ocet balsamiczny i cukier zmniejszamy ogień i mieszając czekamy aż ocet zacznie wyparowywać, a konsystencja naszego dżemu gęstnieć, gotujemy tak kilka minut, gotowy dżem przekładamy do miseczki i odkładamy na bok. Przygotowujemy sałatkę: papaję obieramy, wydrążamy środek i kroimy w drobne paseczki, pomidorki kroimy w zależności od wielkości jeśli są małe to na pół jeśli troszkę większe to na ćwiartki, wszystkie składniki mieszamy z porwanymi liśćmi ziół. Wołowinę obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i solą smażymy według upodobań ja lubię krwistą, czas smażenia jest uzależniony od wielkości wołowiny ja smażę po około 2 min z każdej strony na Oliwie Extra Virgin Soleada.