Składniki:
Składniki na ciasto:,
mąka, 2 szklanki
mleko, 2 i 1/2 szklanki
jajka Ale Jaja, 2
kakao, 4 łyżki
Składniki na sos karmelowo - miodowy:,
dwójniak, 100 ml
wiśnie, 1 szklanka
cukier trzcinowy, 3 łyżki
sok wiśniowy, 3 łyżki
masło, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Iwona (Kraków)
(Głosów: 4021)
Składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na godzinę. Smażyć na patelni z obu stron. Naleśniki złożyć w trójkąty.
Patelnię rozgrzać, wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści, wlać miód pitny oraz sok wiśniowy. Na początku cukier stwardnieje, ale podczas podgrzewania znowu się rozpuści. Dodać wiśnie i chwilę gotować, cały czas mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, wyjąć wiśnie i dodać masło. Gdy masło się rozpuści, na sosie położyć naleśniki i smażyć je, aż nasiąkną sosem.