Składniki:
1kaczka- ok. 2 kg, 4
3 pomarańcze,
3 gruszki,
5-6 łyżek miodu Złota Pasieka,
1 czosnek,
sól,
pieprz,
3 łyżki tymianku Prymat,
oliwa z oliwek Extra Virgin,
3 łyżki jasnego sosu sojowego,
Kaczkę polewamy wewnątrz i zewnątrz oliwą z oliwek, następnie nacieramy posypaną solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podlewamy sosem sojowym. Kaczkę wkładamy do rozgrzanego do temp. 170 stop. C piekarnika na ok. 1 godzinę.Po tym czasie dokładamy do brytfanny ćwiartki pomarańczy i gruszek. Kładziemy główkę czosnku przeciętą poziomo na połówki. Kaczkę smarujemy miodem. Pieczemy ponownie przez ok.40 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego!