Składniki:
sałata masłowa, parę liści
roszpunka, 2 garści
sałata rzymska o czerwonych liściach, parę liści
czerwona cebula, 1 szt.
czerwona papryka, 1 szt.
tuńczyk Calvo w kawałkach w oleju roślinnym, 80 g
jajka ugotowane na twardo, 2 szt.
suszona żurawina, 1 łyżka
pestki dyni, 1 łyżka
pestki słonecznika, 1 łyżka
orzechy włoskie, 1 łyżka
sok z cytryny, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek Soleada, 2 łyżki
suszona bazylia, 1 łyżeczka
sól, szczypta
pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marta (Świętochłowice)
(Głosów: 1)
Pestki dyni oraz słonecznika prażymy na suchej patelni i odkładamy do ostygnięcia. Radzę prażyć ziarna osobno, bo potrzebują różnego czasu prażenia. Sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski z sałatą. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki cebulę. Tuńczyka dokładamy bez oleju. Jajka kroimy na ćwiartki i dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy sałatkę. Posypujemy uprażonymi pestkami oraz pokrojonymi orzechami włoskimi. Czas na sos, który przygotowujemy przed podaniem sałatki. Do osobnej miseczki dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, bazylię, szczyptę soli i pieprzu oraz żurawinę. Wszystko mieszany ze sobą i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę. Smacznego!