Składniki:
gotowe ciasto francuskie (cienko wałkowane), 1
500ml śmietany kremówki , 500ml
fixy do śmietany, 2
100g białej czekolady, 1 tabliczka
cukru pudru, 3łyżki
świeże maliny lub mrożone maliny, 1 opakowanie
ziarenka granatu, 1
listki mięty do dekoracji,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Anna (Praszka)
(Głosów: 198)
Sposób wykonania: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blacie wycinamy równej wielkości kółka (można użyć do pomocy np. pokrywki od garnka albo talerza ).Wycięte kółka układamy na papier do pieczenia na wierzch kładziemy jeszcze jeden arkusz papieru, na ciasto kładziemy blaszkę do pieczenia wsypujemy do niej np. ryż, fasolę aby obciążyć i tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na około 15 minut dzięki temu że jest na nim obciążona blaszka ciasto tak bardzo nie wyroście i będzie cieniutkie i bardzo kruche. Ciasto po upieczeniu studzimy. Czekoladę siekamy, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę przekładamy do miksera lekko ubijamy. Nie przerywając ubijania dodajemy do niej stopniowo cukier puder wymieszany z fixami, rozpuszczoną białą czekoladę. Gotowy krem przekładamy do szprycy lub woreczka cukierniczego z założoną okrągłą końcówką. Na dolną warstwę ciasta francuskiego wyciskamy porcję kremu na przemian z malinami. Tak przygotowaną dolną warstwę zakrywamy drugim ciastem które dekorujemy kremem, wierzch posypujemy ziarenkami granatu i malinami, dekorujemy listkami mięty. Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić.