Składniki:
ziemniaki surowe, 2,5 kg
cebula, 2 szt
podgardle, 300 g
olej,
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
mąka pszenna, 2 łyżki
jajka, 2 szt
mleko, 1 szkl
sól,
pieprz czarny,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Elwira (Szepietowo)
(Głosów: 108)
Ziemniaki ścieramy na tarce (na papkę) łącznie z 1 cebulą. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalewamy to mlekiem i zagotowujemy. Gorące wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąki, dodajemy jajka i dokładnie wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy kilka łyżek oleju i wlewamy naszą ziemniaczaną masę, którą po wierzchu również dość obficie skrapiamy olejem. Pieczemy ok 1 godz. Pod koniec można podnieść temp i włączyć górną grzałkę, aby ładniej zapiec górę. Musi być piękna, brązowa i chrupiąca.