Składniki:
filet z kurczaka, 2 filety (ok. 500 g)
ser żółty, 4 plastry
ketchup, 2 łyżki
mała cebula, 2 szt.
pomidorki koktajlowe , 10 szt.
liście świeżej bazylii , 5 szt.
papryczka chilli, 1 szt.
sól, pieprz,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor:
Grażyna (Maszewo)
(Głosów: 1312)
Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół, następnie posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy na 2 godz. do lodówki. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Naczynie z filetami wyciągamy, kotlety smarujemy ketchupem. Na wierzch układamy pokrojoną w plasterki cebulę, połówki pomidorków koktajlowych, liście bazylii oraz pokrojoną w kostkę papryczkę chili. Na wierzch układamy ser żółty. Naczynie wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30 min. Piersi a la pizza idealnie smakują z frytkami i surówką z białej kapusty.