Składniki:
Polędwiczka wieprzowa Kraina Mięsa, 1 szt
ziarna czarnego pieprzu, garść
ziarna kolendry, garść
sól morska, duża szczypta
cebula czerowna, 4 szt
miód, 4 łyżki
masło, 1 łyżeczka
ocet balsamiczny, 1 łyżka
sos sojowy, 1 łyżka
dżem z czarnej porzeczki, 1 łyżka
ostra papryka, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Daria (Gdynia)
(Głosów: 41)
Polędwicę oczyścić z błonek. Pieprz i kolendrę rozgnieść w moździerzu (warto użyć większej ilości i przechowywać mieszankę w słoiczku). Mięso obtoczyć w przygotowanej przyprawie, posypać solą. Ułożyć na grillu. W rondelku rozpuścić masło z miodem, dodać pokrojoną w pióra cebulę, posolić i wymieszać. Dodać sos sojowy, ocet, ostrą paprykę i gotować pod przykryciem kilka do kilkunastu minut, aż cebula zmięknie. Dodać dżem i ewentualnie doprawić solą. Polędwicę grillować do pożądanego stopnia wysmażenia. Podawać z przestudzoną konfiturą.