Składniki:
makaron tagliatelle , 400 g
szpinak mrożony w liściach, 450 g
śmietanka 30%, 330 ml
czosnek, 5 ząbków
masło, 1 łyżka
sól, 1 łyżeczka
pieprz, 1 łyżeczka
serek mascarpone,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Justyna (Zabrze)
(Głosów: 96)
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić,odsączyć z nadmiaru wody.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, podsmażyć krótko na maśle. Dodać szpinak, śmietankę 30%, posolić, doprawić pieprzem. Dusić kilka minut. Następnie dodać Serek Mascarpone,dokładnie wymieszać, podgrzać i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.Po odcedzeniu makaron ułożyć na talerzu, polać szpinakowo-serkowym sosem.