Składniki:
jajka, 6 szt.
cukier, 1 szklanka
mąka pszenna, 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana, 3/4 szklanki
proszek do pieczenia, 30 g
batonik Milky Way, 20 szt.
serek mascarpone, 500 g
śmietanka kremówka, 300 ml
czekolada mleczna, 6 szt
draże w czekoladzie, 300 g
dżem ulubiony, 5 łyżek
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Monika (Kaczlin)
(Głosów: 43)
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać przesianą mąkę (dwa rodzaje) i proszek do pieczenia, połączyć. Ubić pianę z białek i stopniowo dodać do masy z żółtek i mąki. Tortownicę natrzeć tłuszczem i wysypać boki bułką tartą, przełożyć ciasto. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku - temp 190 °C przez 35 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Krem: Śmietankę podgrzać w garnku i dodać pokrojone w kosteczkę batoniki Milky Way. Mieszać i podgrzewać, aż do rozpuszczenia batoników. Ostudzić i schować do lodówki na ok. 6 godzin. Następnie masę miksować przez ok. 5 minut, po czym stopniowo dodawać mascarpone i miksować do połączenia składników na najniższych obrotach miksera.
Ciasto przekroić na 3 części, pierwszą warstwę posmarować dżemem i położyć krem, przykryć drugim spodem i znowu położyć krem, przykryć ostatnim spodem. Resztą kremu posmarować naokoło tort. Łamiemy czekoladę na paski i \"przyklejamy\" je do tortu. Na wierzchu wysypać kolorowe draże. Można zawiązać tort kokardą. Gotowe!