Składniki:
mąka , 500 g
jajka Ale Jaja, 2 sztuki
cukier, 1/4 szklanki
sól, szczypta
drożdże, 50 g
margaryna, 125 g
mleko, 250 ml
przecier pomidorowy, 1 słoiczek
parówki, 4 sztuki
szynka, 6 plasterków
pomidor, 1 sztuka
papryka czerwona, 1 sztuka
ser żółty, 6 plasterków
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Iwona Kinga (Jaworzno)
(Głosów: 1468)
Mleko podgrzewamy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Do garnuszka dodajemy łyżkę mąki, cukru oraz rozkruszone drożdże i pół szklanki letniego mleka. Całość mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W osobnej miseczce ubijamy całe jajka z pozostałym cukrem. Do miski z mąką wlewamy pozostałe mleko, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Na koniec dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i błyszczące oraz odchodzić od rąk i ścianek miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkujemy a następnie wycinamy okrąg. Środek smarujemy przecierem pomidorowym. Zachowując odstęp od brzegów ok 4 cm i układamy kawałki parówki, które zawijamy ciastem. Środek parówek przecinamy i wywijamy na zewnątrz, a następnie na środek układamy plasterki szynki, pomidora, papryki oraz sera żółtego. Pizze wkładamy do piekarnika na 220 C i pieczemy ok 12 min. na złoty kolor. Smacznego !!
* Z przepisu wychodzą dwie średniej wielkości pizze.