Przepis konkursowy

DOMOWA PIZZA KORONA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka , 500 g
jajka Ale Jaja, 2 sztuki
cukier, 1/4 szklanki
sól, szczypta
drożdże, 50 g
margaryna, 125 g
mleko, 250 ml
przecier pomidorowy, 1 słoiczek
parówki, 4 sztuki
szynka, 6 plasterków
pomidor, 1 sztuka
papryka czerwona, 1 sztuka
ser żółty, 6 plasterków
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Iwona Kinga (Jaworzno)
(Głosów: 1468)


Zostań mistrzem kuchni

Mleko podgrzewamy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Do garnuszka dodajemy łyżkę mąki, cukru oraz rozkruszone drożdże i pół szklanki letniego mleka. Całość mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W osobnej miseczce ubijamy całe jajka z pozostałym cukrem. Do miski z mąką wlewamy pozostałe mleko, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Na koniec dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i błyszczące oraz odchodzić od rąk i ścianek miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkujemy a następnie wycinamy okrąg. Środek smarujemy przecierem pomidorowym. Zachowując odstęp od brzegów ok 4 cm i układamy kawałki parówki, które zawijamy ciastem. Środek parówek przecinamy i wywijamy na zewnątrz, a następnie na środek układamy plasterki szynki, pomidora, papryki oraz sera żółtego. Pizze wkładamy do piekarnika na 220 C i pieczemy ok 12 min. na złoty kolor. Smacznego !! * Z przepisu wychodzą dwie średniej wielkości pizze.
Tarta śliwkowa
Tarta śliwkowa
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 65
Aromatyczne roladki z kurczaka
Aromatyczne roladki z...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 43
Hamburger wołowy premium
Hamburger wołowy premium
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 73
Wieżyczki drobiowe ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami
Wieżyczki drobiowe ze...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1700
Soczysta pierś kurczaka
Soczysta pierś kurczaka
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 17
Tagliatelle z mascarpone
Tagliatelle z mascarpone
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 96