Składniki:
mąka pszenna, 250 g
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
sól, szczypta
cukier puder, 220 g
kakao, 4 łyżki
jajki, szt
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
olej roślinny, 125 ml
mleko, 170 ml
budyń waniliowy lub śmietankowy, szt
masło, 200 g
czekolada, 100 g
owoce sezonowe, wedle uznania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Barbara (Tarnów)
(Głosów: 6)
W garnku wymieszać sypkie składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, kakao i cukier waniliowy. W misce wymieszać jajko z olejem i mlekiem, a następnie ostrożnie połączyć składniki suche i mokre. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wkładać niewielkie porcje ciasta, zostawiając pomiędzy nimi odstępy. Piec ok. 20 minut w temp 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotować krem. Budyń przygotować wg. instrukcji na opakowaniu, a po ostudzeniu połączyć z kostką masła, utrzeć na puszystą masę. Ostudzone ciastka przełożyć kremem i przyozdobić roztopioną czekoladą i owocami.