Składniki:
Budyń w proszku śmietankowy, 100g
Masło, 200g
Jaja, 2 szt.
Mleko, 4 łyżki
Drobny cukier do wypieków, 1 szkl.
Mąka pszenna, 3/4 szklanki
Proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona, 1/4 łyżeczki
Margaryna, 100g
Cukier puder, 100g
Kakao, 2 łyżki
Mąka ziemniaczana, 1 łyżka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Gubin)
(Głosów: 4262)
Ciasto: proszek budyniowy przesiać z mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Odłożyć. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dolać mleko oraz wsypać suche przesiane składniki. Wymieszać do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić między papilotkami, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut.
Polewa: wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia, wymieszać, ogrzewać (nie gotować), aż powstanie gęsta błyszcząca masa. Wystudzić. Wierzch babeczek polać polewą i udekorować.