Składniki:
Jajka Ale jaja, 6 szt.
Cukier, 200 g
Mąka pszenna, 200 g
Cukier wanilinowy, 16 g
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Gruszki, 5 szt.
Olej, 4 łyżki
Kakao, 6 łyżeczek
Sól, szczypta
Cukier puder, do dekoracji
Morele suszone, 250 g
Orzechy włoskie, 3 łyżki
Migdały, 3 łyżki
Gruszki myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda, a w ich miejsce dodajemy pokrojone morele suszone i rozdrobnione orzechy z migdałami.
Oddzielamy żółtko od białek. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy cukier mieszając. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mieszamy. Na końcu dolewamy olej. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do wypieków.
Wstawiamy gruszki w ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na ok 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, posypujemy je cukrem pudrem.