Przepis konkursowy

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jajka Ale jaja, 6 szt.
Cukier, 200 g
Mąka pszenna, 200 g
Cukier wanilinowy, 16 g
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Gruszki, 5 szt.
Olej, 4 łyżki
Kakao, 6 łyżeczek
Sól, szczypta
Cukier puder, do dekoracji
Morele suszone, 250 g
Orzechy włoskie, 3 łyżki
Migdały, 3 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Aneta (Warszawa)
(Głosów: 4008)


Zostań mistrzem kuchni

Gruszki myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda, a w ich miejsce dodajemy pokrojone morele suszone i rozdrobnione orzechy z migdałami. Oddzielamy żółtko od białek. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy cukier mieszając. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mieszamy. Na końcu dolewamy olej. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do wypieków. Wstawiamy gruszki w ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na ok 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, posypujemy je cukrem pudrem.
Cukinia nadziewana mięsem w sosie pomidorowo-paprykowym
Cukinia nadziewana...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 20
Sernik na zimno cytryny w lekką nutą mięty
Sernik na zimno...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 861
Quiche z kurkami i serem bałkańskim
Quiche z kurkami i...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 49
Tort malinowo czekoladowy
Tort malinowo czekoladowy
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 25
Sałatka z piersi kurczaka
Sałatka z piersi kurczaka
30 min. 8 łatwy
Głosów: 1747
Grillowany łosoś ze szparagami i sosem berneńskim
Grillowany łosoś ze...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 40