Składniki:
średni bakłażan, 1 szt.
mięso mielone, 300 g
pomidory, 5 szt.
średnia cebula, 1 szt.
czosnek, 1-3 ząbki (wg uznania)
ser żółty, 200 g
oliwa z oliwek/olej, 1 łyłka
bazylia świeża, kilka listków
przyprawa do mięsa mielonego,
sól, pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Agnieszka (Rzeszów)
(Głosów: 4238)
Bakłażana dokładnie myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy środek, zostawiając półcentymetrową warstwę miąższu ze skórką. Delikatnie solimy środek. Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek, podsmażamy na złoty kolor. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą. Smażymy ok. 10 min na średnim ogniu. Na drugiej patelni na dużym ogniu smażymy wcześniej obrane i pokrojone na kawałki pomidory. Dodajemy posiekaną bazylię i smażymy do uzyskania konsystencji sosu. Zawartość obu patelni łączymy i tak uzyskanym farszem faszerujemy połówki bakłażana. Całość posypujemy startym serem (zostawiając odrobinę na chipsy), wstawiamy na posmarowanej tłuszczem blaszce do piekarnika na 200 st. i zapiekamy przez ok. 40 min.- przed wyjęciem polecam sprawdzić widelcem, czy bakłażan jest miękki. W czasie, gdy bakłażan się zapieka, rozgrzewamy mocno suchą patelnię (koniecznie z powłoką ceramiczną) i wysypujemy na nią odrobinę startego sera tworząc płaskie kółko. Smażymy chwilę na mocnym ogniu, do zesztywnienia sera. Należy uważać, aby chips nie zrobił się brązowy, bo staje się gorzki. Chipsem ubieramy gotowe bakłażany. Smacznego!