Składniki:
jajek, 7 szt.
cukier, 2 szkl.
mąka pszenna, 2 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżki
mleko, 2 szkl.
budyń, 4 szt.
cukier, 1,5 szkl.
żółtka, 2 szt.
masło, 20 dkg
biszkopty, 2 opakowania
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Bochnia)
(Głosów: 561)
Przepis na biszkopt:
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy masłem, pamiętając by nie smarować boków, lecz samo dno. Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 50 min. w temp. 175 stopni.
Gotowy wystudzony biszkopt kroimy na 3 krążki, najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej.
Przepis na krem:
W 1/2 szklanki mleka dokładnie rozmieszać proszek budyniowy i żółtka, można zmiksować. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem, dodać wymieszany budyń z żółtkami i ugotować budyń. Gorący budyń przełożyć do plastikowej miseczki i wystudzić. Bardzo miękkie masło zmiksować na biały krem. Do masła dodawać po łyżce wystudzony budyń i dokładnie zmiksować na delikatny, puszysty i gładki krem (początkowo będzie bardzo gęsty, ale w miarę miksowania budyń uzyska odpowiednią gładką, ładną konsystencję). Schłodzić w lodówce na czas krojenia biszkoptu i nasączania krążków.
Przekładanie:
Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki. Można nasączyć biszkopt np. czarną herbatą, następnie każdą warstwę przełożyć kremem. Na koniec dekorujemy biszkopt naokoło biszkoptami.
SMACZNEGO!