Składniki:
jaja, 1 szt
mąka, 200 gram
cukier, 50g
masło, 125 gram
banan, 5 sztuk
budyń waniliowy, 2 torebki
czekolada gorzka, do ozdoby
mleko, 0,75 l
dżem malinowy, 4 łyzki
sok pomarańczowy, 150 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Nysa)
(Głosów: 60)
Jajko, cukier, odstane masło i mąkę zagnieść. Rozwałkować na szerokość około 3-5 mm.Wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika.Piec 25 minut, w temperaturze 160 st.C. Wyjąć kiedy ciasto stanie się rumiane. Upieczone ciasto wystudzić.
Przygotować budyń: w małym garnku podgrzewać budyń wg przepisu podanego na opakowaniu, ograniczając ilosc mleka o połowę, aby nie rozlało sie nam na cieście. Przestudzić.
Obrać banany, każdy z nich przekroić wzdłuż, na pół. Na patelni rozgrzać sok pomarańczowy i ułożyć banany. Dusić, aż sok sie zredukuje. Banany ułożyć na upieczonym cieście.
Następnie posmarować dżemem, aby stworzyć cienka warstwę na wierzchu. Polać przestudzonym budyniem i włożyć na kilka godzin do lodówki aby stężało. Na koniec zetrzeć wiórki czekolady na ozdobę.
Smacznego :)