Składniki:
polędwiczka wieprzowa, 1 kg
cebula czerwona, 1 szt
serek mascarpone, 250 g
cydr, 250ml
jabłka, 300 g
pietruszka, 50 g
bazylia suszona, 5 g
ocet jabłkowy, 3 łyżki
masło , 50 g
sól, 5 g
pieprz, 10 g
oliwa , 50 ml
kasza jaglana, 2 saszetki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Warszawa)
(Głosów: 68)
Polędwiczkę kroimy na kawałki o szerokości ok 1,5 cm. Solimy pieprzymy, dodajemy oliwę, całość należy wymieszać i odstawić na 10 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na półksiężyce. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wykładamy jabłka, które obsmażamy z obydwóch stron, aż do zarumienienia. Przekładamy do oddzielonej miseczki. Na czystej patelni obsmażamy polędwiczki, po około 2-3 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu dodajemy cydr, ocet jabłkowy, oraz drobno pokrojoną cebulę. Całość dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy serek mascarpone, dokładnie wszystko mieszamy i dusimy, aż sos delikatnie zgęstnieje, mniej więcej około 10 minut. Na koniec dodajemy pietruszkę. Do tak przygotowanych polędwiczek podajemy kaszę jaglaną, gotowaną około 20 minut.