Przepis konkursowy

JABŁKOWE POLĘDWICZKI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
polędwiczka wieprzowa, 1 kg
cebula czerwona, 1 szt
serek mascarpone, 250 g
cydr, 250ml
jabłka, 300 g
pietruszka, 50 g
bazylia suszona, 5 g
ocet jabłkowy, 3 łyżki
masło , 50 g
sól, 5 g
pieprz, 10 g
oliwa , 50 ml
kasza jaglana, 2 saszetki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Małgorzata (Warszawa)
(Głosów: 68)


Zostań mistrzem kuchni

Polędwiczkę kroimy na kawałki o szerokości ok 1,5 cm. Solimy pieprzymy, dodajemy oliwę, całość należy wymieszać i odstawić na 10 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na półksiężyce. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wykładamy jabłka, które obsmażamy z obydwóch stron, aż do zarumienienia. Przekładamy do oddzielonej miseczki. Na czystej patelni obsmażamy polędwiczki, po około 2-3 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu dodajemy cydr, ocet jabłkowy, oraz drobno pokrojoną cebulę. Całość dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy serek mascarpone, dokładnie wszystko mieszamy i dusimy, aż sos delikatnie zgęstnieje, mniej więcej około 10 minut. Na koniec dodajemy pietruszkę. Do tak przygotowanych polędwiczek podajemy kaszę jaglaną, gotowaną około 20 minut.
Pizza PARMA z szynką parmeńską i rukolą
Pizza PARMA z szynką...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 101
Filet z kurczaka marynowany w czerwonym pesto podsmażony i upieczony położony na włoskim prosciutto z dodatkiem duszonej cukini z sezamem oraz mieszanką sałat z mozzarellą i pomidorkami cherry i kwiatami groszku polaną sosem koperkowo-ziołowym
Filet z kurczaka...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 123
Koktajl z borówek i truskawek z domieszką jogurtu greckiego
Koktajl z borówek i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3
Tort Śmietankowa borówka
Tort Śmietankowa borówka
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 37
Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti z tuńczykiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Czarnina
Czarnina
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 9