Składniki:
1 paczka markiz czekoladowych , 200 g
masło klarowane, 100 g
2 opak. ciastka rurki, 300 g
śmietana 30%, 250 ml
cukier puder, 2 płaskie łyżki
żelatyna, 5 łyżeczek
mleko, 100 ml
serki homogenizowane waniliowe, 600 g
brzoskwinie w puszce, 1 puszka (netto ok.500 g)
galeretka brzoskwiniowa, 1 opakowanie
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Izabela (Wołów)
(Głosów: 32)
Spód: ciastka rozgnieść na pył i dodać rozpuszczone masło, wymieszać i wylepić dno tortownicy, wstawić do lodówki. Rurkami obłożyć boki tortownicy i do lodówki. Biała masa: Żelatynę zalać w garnku mlekiem i delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny. Ubić śmietanę kremówkę pod koniec dodać cukier puder. serki homogenizowane wymieszać mikserem i dodać powoli żelatynę. Potem delikatnie wymieszać z bitą śmietana. Przełożyć do tortownicy. Wyrównać. Brzoskwinie odsączyć, zblendować na mus i włożyć do garnka wsypując galaretkę brzoskwiniową, podgrzewać do rozpuszczenia galaretki. Ostudzić i gdy zacznie tężeć wylać na masę serkową.