Składniki:
Ciasto francuskie, 1 opakowanie
Salami, 8 plasterków
Ser żółty, 150 g
Koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
Oregano, 1 łyżeczka
Sól, według uznania
Pieprz, według uznania
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Żary)
(Głosów: 905)
Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać solą, pieprzem i oregano. Następnie położyć na ciasto plastry sera i salami. Ciasto delikatnie zwinąć w rulonik. Pokroić ciasto na plastry (2-3 cm) i ułożyć na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia). Piec około 15 min w temperaturze 200 stopni C. Przepis jest jak najbardziej elastyczny. Można dodać ulubione przyprawy, salami zamienić na szynkę, szpinak, brokuły, itp. Ślimaczki najlepiej smakują z sosem czosnkowym.