Składniki:
serek mascarpone, 250g
schłodzona śmietanka kremówka 36%, 250g
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
bardzo gorąca woda, 2/3 szklanki
woda w temeraturze pokojowej, 1/3 szklanki
galaretka brzoskwiniowa , 1 opakownie na 500 ml wody
cuker puder, 2-4 łyżki do smaku
brzoskwinie, 1 puszka
czekolada starta do dekoracji,
wafelki z czekoladą do dekoracji, po jednym do każdego pucharku
Galaretkę rozpuściłam w 2/3 szklanki gorącej wody. Dodałam 1/3 szklanki wody o temperaturze pokojowej i wymieszałam. Ostawiłam do wystudzenia (całość powinna mieć temp. pokojową). Brzoskwinie osączyłam z syropu o pokroiłam w kostkę. Śmietankę ubiłam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Serek wyłożyłam do miski. Stopniowo dodawałam o niego przestudzoną galaretę. Po każdym dodaniu wymieszałam wszystko mikserem na niskich obrotach aż składniki się połączyły. Następnie serek z galaretką dodałam do śmietany i wymieszałam łyżką. Do pucharków nakładałam warstwami krem i brzoskwinie. Deser wstawiłam do lodówki na około 2 godziny.