Składniki:
ciasteczka z czekoladą, 100 g
drobno pokruszone orzechy, 20 g
roztopione masło, 50 g
krem czekoladowy lub nutella, 1 łyżka
twaróg do sernika, 500 g
cukier, 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana, 1,5 pełne łyżki
białko, 1 szt.
krem czekoladowy lub nutella, 6 łyżek
kakao, 1 łyżeczka
esencja waniliowa, 1 łyżeczka
śmietana kremówka, 150 ml
śmietanfix, 1 opakowanie
mascarpone, 250 g
cukier puder, 3 łyżki
czereśnie do dekoracji,
Ciasteczka i orzechy pokruszyć w blenderze. Dodać roztopione masło i 1 łyżkę kremu czekoladowego i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wyłożyć dno foremek do muffinek (najlepiej użyć sylikonowych) lub innych małych form do pieczenia (w przypadku użycia foremek innych niż sylikonowe warto wyłożyć foremki papilotkami, co ułatwi wyciąganie serniczków z foremek). Twaróg zmiksować z 1/2 szklanki cukru, mąką, białkiem, olejkiem i kakao. Na koniec dodać 6 łyżek kremu czekoladowego i jeszcze raz zmiksować. Masę wyłożyć na ciasteczka, wypełniając foremki prawie do pełnej wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika serniczki wystudzić. Z foremek wyjmować dopiero zupełnie wystudzone serniczki. Na koniec przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixem na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy cukier puder i jeszcze raz krótko miksujemy. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy czekoladowe mini serniczki i na każdym układamy jedną czereśnie. Można posypać pokruszonymi orzechami laskowymi. Smacznego!