Składniki:
makaron cannelloni, 1 op
mięso mielone z indyka, 500g
szpinak mrożony, 500g
ser feta, 1 op
papryka czerwona, 1szt
cebula , 2 szt
pasta z suszonych pomidorów, 1 słoiczek
ser żółty, 500g
masło, 4 łyżki
mleko , 3 szkl
mąka , 3 łyżki
gałka muszkatałowa, bazylia,oregano,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Magdalena (Białystok)
(Głosów: 48)
Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cały szpinak, smażymy aż do odparowania całej wody.Na koniec dodajemy pokruszony ser feta, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. W drugiej misce łączymy mięso mielone z indyka z posiekaną cebulą, pastą z suszonych pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Następnie gotujemy beszamel- 4 łyżki masła roztapiamy na małym ogniu, dodajemy 3 łyżki mąki i 3 szkl mleka, podgrzewamy mieszając aż do uzyskania gładkiej i gęstszej konsystencji, doprawiamy gałką muszkatołową. Makaron cannelloni nadziewamy przygotowanym szpinakiem i mięsem mielonym, układamy na przemian na blaszce. Polewamy wszystko beszamelem, posypujemy serem żòłtym i pieczemy w 180 stopniach 30min pod przykryciem i 15 min bez przykrycia.
Smacznego.