Składniki:
mąka, 30 dag
masło, 20 dag
cukier puder , 10 dag
jajka , 1 żółtko
śmietana 18%, 2 łyżki
aromat śmietankowy, 1 łyżeczka
dżem, 1/2 słoika
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Patrycja (Ostrów Wielkopolski)
(Głosów: 18)
Z mąki, masła, cukru, żółtka, śmietany i soli zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Stolnicę posypać mąką.
Rozwałkować ciasto i wycinać kształty ciasteczek.
W co drugim zrobić mniejszą dziurkę lub dowolny kształt foremkę. Pełne kółka smarować dżemem, przykryć ciastem z wyciętym środkiem i dobrze zlepić boki.
Piec około 10-15 minut w temp. 180 st.