Składniki:
jajka, 7
cukier, 1 szklanka
mąka pszenna, 1 szklanka
mąka ziemniaczana, 1/3 szklanki + 2 łyżeczki
mleko kokosowe, 40ml
wiórki kokosowe, 150g
cukier puder, 10 łyżek
serek mascarpone, 750g
biała czekolada, 200g
truskawki, 30szt
cukier waniliowy, 1 opk
konfitura truskawkowa, 4 łyżki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Justyna (Stalowa Wola)
(Głosów: 21)
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty aż białka będą gęste i błyszczące.
Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, od razu wyjąć z piekarnika i energicznie odstawić na blat. Ostudzić, następnie pokroić na 3 krążki.
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. MASA KOKOSOWA: Mleko kokosowe zagotować w garnku, dodać wiórki kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 30-45 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Na koniec wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe. Pod koniec dodać likier kokosowy. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę, roztopić i dokładnie ostudzić (a najlepiej schłodzić w lodówce).
Zmiksować mascarpone z cukrem pudrem (około 15 sekund). Dodać ostudzoną masę kokosową i wymieszać, wstawić do lodówki do czasu użycia. Warstwa owocowa: Truskawki dokładnie umyć i usunąć szypułki. 2/3 ilości truskawek włożyć do garnka, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier wanilinowy, dżem i zmiksować blenderem. Dodać mąkę ziemniaczaną uprzednio wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dajemy 1 łyżeczkę mąki jeśli używaliśmy świeżych truskawek i 2 łyżeczki w przypadku mrożonych), wymieszać i zagotować, zdjąć z ognia i dodać odłożone truskawki pokrojone na kawałeczki. Dokładnie ostudzić przed użyciem. Masę kokosową podzielić na 3 części, dwie części wykorzystać na przełożenie tortu a jedną na obłożenie go z wierzchu. Biszkopty skrapiać likierem, na to wykładać ostudzone owoce oraz masę kokosową. Po obłożeniu tortu masą kokosową obłożyć go wiórkami kokosowymi, wstawić na około 1-3 godziny do lodówki, udekorować.