Składniki:
jaja Ale Jaja, 3 sztuki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
mąka, 2 łyżki
sól , 1 szczypta
mleko, 1 szklanka
miód, 3 lyżeczki
mąka pszenna, 1 łyżka
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
masło, 100 gram
woda, 1 szklanka
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Wiktoria (Warszawa)
(Głosów: 4656)
Z jajek oddzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając odrobinę soli, a następnie dodajemy do piany żółtka i ostrożnie mieszamy łyżką. Dodajemy także proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Powstałą masę wlewamy na patelnię i smażymy omlet. W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym i miodem.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozrabiamy w szklance wody, tak aby nie było grudek i wlewamy do gotującego się mleka. Mleko zacznie gęstnieć jak budyń,wiec musimy cały czas mieszać żeby nie było grudek. Odstawiamy z ognia i dodajemy masło mieszając aby rozpuściło się w gorącej masie budyniowej. Masę nakładamy na omlet który składamy na połówkę.