Składniki:
Makaron Tagliatelle, 250 g
Oliwa z oliwek , 2 łyżki
Filet z piersi kurczaka, 2 szt.
Masło, 2 łyżki
Pieczarki, 250 g
Czosnek, 3 ząbki
Cebula , 1 szt.
Suszony tymianek, 1/4 łyżeczki
Mąka, 2 łyżki
Bulion z kurczaka, 1 1/2 szklanki
Natka pietruszki, 3 łyżki
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Podgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu. Piersi z kurczaka pokroić na wzdłuż tak aby były cztery kawałki.
Kurczaka posolić, popieprzyć i natrzeć czosnkiem w proszku.
Gdy olej jest gorący dodajemy kurczaka smażymy z każdej strony po ok 5 min. Gdy kurczak jest gotowy odkładamy go na talerz.
Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i zmniejszamy ogień. Dodajemy cebulę którą drobno siekamy oraz pieczarki które kroimy w paski. Smażymy aż cebula będzie szklista a pieczarki miękkie. Dodać czosnek i gotować przez ok 2 min. Wszystko solimy i dodajemy 1/4 łyżeczki tymianku. Powoli dodajemy bulionu z kurczaka i dodajemy 2 łyżki mąki wszystko dobrze mieszamy zwiększamy ogień i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Zmniejszamy ogień i dodajemy kurczaka gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 min.
Do miseczki wkładamy ugotowany makaron na to kurczaka i polewamy sosem pieczarkowym do dekoracji używamy natki pietruszki drobno posiekanej.
Smacznego !