Przepis konkursowy

JABŁECZNIK Z CYNAMONEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
miękkie masło, 300 gram
cukier, 2,5 szklanki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
sól, 2 szczypty
jajka, 6
aromat waniliowy, 1 łyżeczka
mąka, 3 szklanki
duże jabłka, 7
cynamon, 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Marek (Warszawa)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

PRZYGOTOWANIA: Warto wcześniej jabłka obrać i pokroić w grube plastry (ok 1 cm grubości). Następnie wykroić gniazdo z pestkami (ja to robię po prostu kieliszkiem). Później powstałe oponki przekroić na połówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. CIASTO: Masło, 2 i 1/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia i sól ucierać razem przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Do powstałej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu miksować mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 1/2 minuty. Po dodaniu jajek dodać aromat i wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać mikserem na średnich obrotach do powstania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 37x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać jabłka. 1/4 szklanki cukru i cynamon wymieszać i posypać z wierzchu jabłka. Piec przez około 65-70 minut na funkcji góra-dół. SMACZNEGO:)
Piersi w delikatnym sosie z kanią
Piersi w delikatnym...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Bułęczki razowe z płatkami
Bułęczki razowe z...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 3
GALARETKOWIEC
GALARETKOWIEC
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 7
WĄTRÓBKA ZAPIEKANA
WĄTRÓBKA ZAPIEKANA
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 35
Rostbef/szpinak baby/pestki dyni/ brie/ grillowana gruszka/pieprz mielony/dressing malinowy
Rostbef/szpinak...
30 min. 2 średni
Głosów: 1
Kurczak z pomidorami suszonymi zawijany w szynce
Kurczak z pomidorami...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 161