Składniki:
miękkie masło, 300 gram
cukier, 2,5 szklanki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
sól, 2 szczypty
jajka, 6
aromat waniliowy, 1 łyżeczka
mąka, 3 szklanki
duże jabłka, 7
cynamon, 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marek (Warszawa)
(Głosów: 3)
PRZYGOTOWANIA: Warto wcześniej jabłka obrać i pokroić w grube plastry (ok 1 cm grubości). Następnie wykroić gniazdo z pestkami (ja to robię po prostu kieliszkiem). Później powstałe oponki przekroić na połówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. CIASTO: Masło, 2 i 1/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia i sól ucierać razem przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Do powstałej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu miksować mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 1/2 minuty. Po dodaniu jajek dodać aromat i wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać mikserem na średnich obrotach do powstania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 37x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać jabłka. 1/4 szklanki cukru i cynamon wymieszać i posypać z wierzchu jabłka. Piec przez około 65-70 minut na funkcji góra-dół. SMACZNEGO:)