Składniki:
papryka czerwona, 5 szt.
pomidory w puszce, 1 szt.
marchewka, 3-4 szt.
mały kawałek selera, 1 szt.
bulion warzywny, 500 ml
kostka warzywna, 1 szt.
mała pietruszka, 1 szt.
ziele angielskie, 4 szt.
liść laurowy, 4 szt.
grzanki, 1 szt.
czosnek, 2 ząbki
sól do smaku, ok. 1 łyżeczki
pieprz czarny świeżo mielony, ok. 1/4 łyżeczki
pieprz cayenne, szczypta
oregano, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Iwona (Warszawa)
(Głosów: 85)
Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, blachę wykładamy folią aluminiową i na niej kładziemy paprykę i czosnek w łupince - po 20 min. wyjąć czosnek, a paprykę piec kolejne 20 min aż skórka zrobi się czarna. Po ostudzeniu zdjąć skórkę papryki.
W garnku przygotować wywar warzywny - gotujemy do miękkości: marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liść laurowy. Z wywaru wyciągamy ziele ang. i liście laurowe, dodajemy pomidory z puszki i obrana paprykę, gotujemy przez ok. 20 min. - można dodać kostkę do smaku. Po tym czasie zupę należy schłodzić. Schłodzoną blenderujemy na gładki krem - dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Podgrzaną rozlać do talerzy - podawać z łyżką jogurtu naturalnego typu greckiego Tolonis i grzankami. Można ozdobić kawałkami świeżej papryki.
Smacznego!