Składniki:
Makaron Lumaconi, 250 g
Ser Mascarpone, 125 g
Ser Cheddar, 100 g
Ser Twój Smak Naturalny, 135 g
Ser Mozarella, 1 szt.
cebula, 1 szt.
pomidor, 7 szt.
sól,
pieprz,
czerwona papryka,
cukier,
Oliwa z oliwek, 6 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Monika (Plewiska)
(Głosów: 793)
Makaron ugotować al dente, odcedzić i wystudzić. Ser cheddar zetrzeć na drobno (odłożyć około 2 łyżki), dodać rozdrobnioną mozarellę, mascarpone i serek naturalny. Sery wyrobić na gładką pastę i nadziać nią muszle makaronowe. Cebulę pokroić w półtalarki, podsmażyć na łyżce oliwy. Oparzyć i obrać pomidory i dodać pokrojone na kawałki do smażącej się cebuli. Dusić na małym ogniu około 10 minut, przyprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Sos wlać do płaskiego naczynia do zapiekania, ułożyć na nim nadziane muszle, skropić wszystko oliwą i posypać resztą sera cheddar. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, pod koniec można włączyć funkcję grilla w piekarniku, aby uzyskać chrupiące brzegi makaronu. Smacznego!