Przepis konkursowy

SEROWE MUSZELKI W SOSIE POMIDOROWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Makaron Lumaconi, 250 g
Ser Mascarpone, 125 g
Ser Cheddar, 100 g
Ser Twój Smak Naturalny, 135 g
Ser Mozarella, 1 szt.
cebula, 1 szt.
pomidor, 7 szt.
sól,
pieprz,
czerwona papryka,
cukier,
Oliwa z oliwek, 6 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Monika (Plewiska)
(Głosów: 793)


Zostań mistrzem kuchni

Makaron ugotować al dente, odcedzić i wystudzić. Ser cheddar zetrzeć na drobno (odłożyć około 2 łyżki), dodać rozdrobnioną mozarellę, mascarpone i serek naturalny. Sery wyrobić na gładką pastę i nadziać nią muszle makaronowe. Cebulę pokroić w półtalarki, podsmażyć na łyżce oliwy. Oparzyć i obrać pomidory i dodać pokrojone na kawałki do smażącej się cebuli. Dusić na małym ogniu około 10 minut, przyprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Sos wlać do płaskiego naczynia do zapiekania, ułożyć na nim nadziane muszle, skropić wszystko oliwą i posypać resztą sera cheddar. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, pod koniec można włączyć funkcję grilla w piekarniku, aby uzyskać chrupiące brzegi makaronu. Smacznego!
Spaghetti z wędzonym łososiem, pesto i szpinakiem
Spaghetti z wędzonym...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Paella mixta z langustynkami i kurczakiem
Paella mixta z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Pizza z salami i papryczką chili oraz sosem czosnkowo-bazyliowym
Pizza z salami i...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 69
Baba ziemniaczana
Baba ziemniaczana
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 108
Truskawkowa pychota
Truskawkowa pychota
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 2542
Miodowy Orzechowiec
Miodowy Orzechowiec
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 244