Składniki:
Ryż do risotto Halina, 300g
grzyby leśne, kilkanaście sztuk
białe wino, 150ml
masło klarowane Mleczna Dolina, 2-3 łyzki
bulion warzywny, 400-500 ml
pietruszka zielona,
cebula , 1 szt
sól morska Prymat,
pieprz czarny Prymat,
tarty parmezan,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marta (Wrocław)
(Głosów: 1)
Oczyszczone grzyby pokroić z plastry, następnie gotować w dwóch szklankach wody przez około 15-30 minut. Grzyby wyjąć na talerzyk, doprawić solą i pieprzem, odłożyć na bok. Poszatkowane warzywa włoszczyzny zagotować w dwóch szklankach wody wraz z solą. Zeszkloną na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek dodać do bulionu. Po zagotowaniu trzymać na malutkim ogniu, odlać do osobnego garnka połowę bulionu. Do pozostałej części stopniowo dodawać do ryżu. Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać łyżkę wazową pozostałego bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu zamieszać. Wlewać po jednej łyżce wazowej bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 15 minut. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki i odłożone świeże grzyby, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty Parmezan i pozostałe 3-4 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać.