Składniki:
Miód, 6 łyżek
Jajka, 3 sztuki
Mąka, 4 szklanki
Cukier, 1 szklanka
Masło, dwie kostki (400 g)
Soda oczyszczona , 1 łyżeczka
Orzechy włoskie, 25 dag
Cukier puder, 1 szklanka
Mleko, 1 litr
Kasza manna, 1 szklanka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Marta (Wrocław)
(Głosów: 244)
Kruche miodowe blaty: Podgrzać miód (3-4 łyżki) do momentu rozpuszczenia, zostawić do ostygnięcia. Mąkę posiekać z masłem (200 g), dodać cukier, sodę, jajka i miód. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części, rozwałkować i piec kolejno na blaszce (najlepiej na papierze do pieczenia) w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut. Ostatni rozwałkowany placek pokryć masą orzechową i upiec.
Na drugi dzień upieczone blaty przełożyć kremem z kaszy manny ciasto, krem, ciasto, ciasto, krem, ciasto orzechowe. Na następny dzień ciasto stanie się miękkie i będzie rozpływać się w ustach. MASA ORZECHOWA: Rozpuścić masło (ok 2 łyżki) z cukrem i miodem, dodać rozdrobnione orzechy.
Krem do przełożenia: Gotujemy litr mleka, wsypujemy kaszę mannę i mieszamy, aż zgęstnieje. Pozostałe masło ucieramy z cukrem pudrem na białą puszystą masę, stopniowo dodajemy ostudzoną kaszę. Do utartej masy dodajemy zmielone orzechy lub migdały. Smacznego!