Składniki:
gorzka czekolada, 300 g
masło, 120 g
olej, 2 łyżki
jajka, 6 szt.
kakao gorzkie, 2 łyżki
cukier, 120 g
sól, szczypta
śmietana 30%, 220 g
serek mascarpone, 170 g
cukier puder, 4 łyżki
świeże owoce,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Adrianna (Olsztyn)
(Głosów: 10)
Ciasto czekoladowe: Nagrzać piekarnik do 175 stopni C - bez termoobiegu. Przygotować blaszkę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem lub posmarować masłem. Do metalowej lub szklanej miski włożyć połamaną czekoladę, dodać masło oraz olej, wszystko rozpuścić w łaźni wodnej, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Do drugiej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Dodać kakao, sól i wymieszać, a następnie wlewać roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Pozostałe 4 biała ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać białek aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Pianę stopniowo dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić. Podczas studzenia środek ciasta lekko się zapadnie. Przed wyłożeniem kremu ciasto należy całkowicie ostudzić. Krem: Do miski wlać schłodzoną śmietankę i ubić ją na sztywno, następnie dodać mascarpone oraz cukier puder, miksować do połączenia składników. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto i posypać owocami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.