Składniki:
piersi z kurczaka, 2
ser pleśniowy niebieski, 100 g
pistacje, 50 g
masło, łyżka
natka pietruszki, łyżka
oliwa z oliwek, łyżka
sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ewelina (Łódź)
(Głosów: 324)
Piersi z kurczaka umyć, następnie osuszyć. Naciąć je wzdłuż w taki sposób by powstały kieszonki do wypełnienia. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę, pistacje obrać z łupinek i rozdrobnić (w blenderze lub w moździerzu). Natkę pietruszki posiekać. Ser, rozdrobnione pistacje, natkę pietruszki i łyżkę masła zmieszać w miseczce i utrzeć na jednolitą masę. Wypełnić nią następnie kieszonki i zaszyć je wykałaczkami, by zapobiec wypłynięciu farszu podczas pieczenia. Piersi nasmarować oliwą z oliwek, posypać pieprzem, wstawić do naczynia żaroodpornego nacięciem do góry. Kurczaka NIE SOLIMY, ponieważ sam ser i pistacje są dosyć słone. Piec w temperaturze 200 stopni na środkowej półce przez pół godziny. Kieszonki podaję z pieczonymi ziemniaczkami i doprawioną mieszanką sałat z rukolą :-)