Składniki:
jagurt grecki, 250 g
czosnek, 2 ząbki
jajko, 1szt
ser żółty, 100g
piers z kury , 250g
sól, 1,5 łyżeczka
pieprz, 1 łżeczki
ostra papryka w proszku, 1łyżeczki
warzywa po włosku, 450g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Weronika (Gliwice)
(Głosów: 12)
Na patelni przypiec pokrojoną w kostkę pierś z kury, przyprawić do smaku solą pieprzem i ostrą papryką. do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie olejem wsypać połowę opakowania warzyw po włosku, na to ułożyć kawałki piersi z kury, wysypać resztę warzyw i całość posypać dołączoną do warzyw przyprawą włoską. Osobno zrobić sos na bazie jogurtu greckiego.
Utrzeć z solą ząbki czosnku, dodać pieprz i ostrą paprykę, następnie dodać jogurt grecki i jajko całość dobrze wymieszać i zalać tym warzywa z mięsem.
tak przygotowaną zapiekankę posypać startym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni celsjusza przez około 30-40min.
Podawać z ryżem bądź kaszą np: kuskus albo też samodzielnie bez dodatków.
Smacznego :)