Składniki:
makaron spaghetti, 1 opakowanie
żółtka, 6 szt
parmezan , 50 g
boczek, 200 g
śmietana 18%, 400 g
cebula, 1 szt
wino białe, 50 ml
oliwa, 5 łyżek
świeża bazylia , 1 gałązka
sól,
pieprz,
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy ale nie hartujemy zimną wodą. Boczek kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy całość jeszcze przez kilka minut razem z poszatkowaną bazylią. Do miski wlewamy śmietanę, żółtka oraz wino. Dodajemy parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem. W dużym garnku podsmażamy przez chwilę makaron z boczkiem i cebulą. Dodajemy mieszankę z miski. Całość delikatnie łączymy ze sobą potrząsając garnkiem. Na koniec doprawiamy danie oliwą.