Przepis konkursowy

TARTA ŚLIWKOWA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka pszenna, 25 dag
Masło , 12 dag
Żółtka, 2 szt.
Brązowy cukier , 4 łyżki
Sól, szczypta
Woda , 3 łyżki
Cukier puder , 1 łyżka
Śliwki węgierki , 75 dag
Cynamon , 0,5 łyżeczki
Płatki migdałowe, garść
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Małgorzata (Krobia)
(Głosów: 65)


Zostań mistrzem kuchni

Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, 1 łyżkę cukru brązowego oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia tarty wysmarować masłem, wylepić ciastem, nakłuć w kilku miejscach widelcem i posypać cukrem pudrem. Owoce poukładać na cieście, posypać cynamonem, pozostałymi 3 łyżkami brązowego cukru oraz płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Ostudzić.
Gwiazdki
Gwiazdki
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 42
Ciasto ze śliwkami z nutą cynamonowo - cytrynową
Ciasto ze śliwkami z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 6
Budyniowa rozkosz podniebienia
Budyniowa rozkosz...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 561
Sałatka z suszonymi pomidorami, kurczakiem i melonem
Sałatka z suszonymi...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 606
Owsiane pancakes z pieczonych buraków i bananów (wegańskie!) + puree z mango
Owsiane pancakes z...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 2
Makaron  pappardelle z szynką, suszonymi pomidorami i rukolą
Makaron pappardelle z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4704