Składniki:
Mąka pszenna, 25 dag
Masło , 12 dag
Żółtka, 2 szt.
Brązowy cukier , 4 łyżki
Sól, szczypta
Woda , 3 łyżki
Cukier puder , 1 łyżka
Śliwki węgierki , 75 dag
Cynamon , 0,5 łyżeczki
Płatki migdałowe, garść
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Małgorzata (Krobia)
(Głosów: 65)
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, 1 łyżkę cukru brązowego oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia tarty wysmarować masłem, wylepić ciastem, nakłuć w kilku miejscach widelcem i posypać cukrem pudrem.
Owoce poukładać na cieście, posypać cynamonem, pozostałymi 3 łyżkami brązowego cukru oraz płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Ostudzić.