Składniki:
mleko skondensowane słodzone, 1 puszka
płatki owsiane górskie, 2 szklanki
kandyzowane/suszone owoce egzotyczne (np. papaja, ananas, mango, pomelo), 200 g - ok. 1 szklanka
wiórki kokosowe, 50 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Grażyna (Warszawa)
(Głosów: 4267)
Szybkie i pożywne batoniki idealne na przekąskę w szkole i pracy. Z podanej porcji wychodzi ok. 12 batoników. W misce wymieszać płatki, wiórki i rozdrobnione owoce. Mleko podgrzać na patelni teflonowej lub w garnku z grubym dnem od czasu do czasu mieszając. Ciepłym mlekiem zalać suche składniki i wymieszać. Gotową masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie i uklepać. Piec godzinę w 130 stopniach z termoobiegiem.