Przepis konkursowy

LUMACONI ZAPIEKANE, MIELONYM NADZIANE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
makaron Lumaconi, 150-200 g
mięso mielone, 250 g
cebula, 1
pieprz mielony, 0,5 łyżeczki
majeranek, 0,5 łyżki
oregano, 1 łyżka
sos sojowy, 2 łyżeczki
olej , 5 łyżek
masło, 1 łyżka
mąka , 1 łyżka
przecier pomidorowy, 2 łyżki
bulion, 1 szkl
słodka śmietanka, 125 ml
ser żółty Światowid - starty, 5 łyżek
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Anna (Świecie)
(Głosów: 4858)


Zostań mistrzem kuchni

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju około 7 minut. Odcedzamy i rozkładamy muszelki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, majeranek, łyżeczkę oregano, sos sojowy i pieprz. Dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Muszle nadziewamy przygotowanym mięsem. W rondelku podgrzewamy masło i 2 łyżki oleju. Jak będą ciepłe dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy gorący bulion i śmietankę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przecier pomidorowy i łyżeczkę oregano. Gotujemy 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, układamy muszelki i posypujemy obficie startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 35 minut. Muszelki podajemy obficie polane sosem.
Domowe Qurrito
Domowe Qurrito
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4200
Zupa z soczewicy z pieczoną papryką
Zupa z soczewicy z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 21
Tarta z masą kokosową, borówkami i limonką
Tarta z masą kokosową,...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 28
Rostbef/szpinak baby/pestki dyni/ brie/ grillowana gruszka/pieprz mielony/dressing malinowy
Rostbef/szpinak...
30 min. 2 średni
Głosów: 1
Romantyczne śniadanie dla dwojga
Romantyczne śniadanie...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 147
Paella de marisco
Paella de marisco
30-60 min. 4 średni
Głosów: 17