Składniki:
makaron Lumaconi, 150-200 g
mięso mielone, 250 g
cebula, 1
pieprz mielony, 0,5 łyżeczki
majeranek, 0,5 łyżki
oregano, 1 łyżka
sos sojowy, 2 łyżeczki
olej , 5 łyżek
masło, 1 łyżka
mąka , 1 łyżka
przecier pomidorowy, 2 łyżki
bulion, 1 szkl
słodka śmietanka, 125 ml
ser żółty Światowid - starty, 5 łyżek
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor:
Anna (Świecie)
(Głosów: 4858)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju około 7 minut. Odcedzamy i rozkładamy muszelki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, majeranek, łyżeczkę oregano, sos sojowy i pieprz. Dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Muszle nadziewamy przygotowanym mięsem. W rondelku podgrzewamy masło i 2 łyżki oleju. Jak będą ciepłe dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy gorący bulion i śmietankę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przecier pomidorowy i łyżeczkę oregano. Gotujemy 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, układamy muszelki i posypujemy obficie startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy 35 minut. Muszelki podajemy obficie polane sosem.