Składniki:
cukinia, 3szt
mięso mielone, ok.500g
pieczarki, 4-5 szt.
papryka, 1szt
czosnek, 2-3 ząbki
cebula, 1 szt
żółty ser, 1 op. 150 g
boczek wędzony, 1 op. 150 g
koncentrat pomidorowy, 190g
sól, pieprz, oregano, szczypta
olej, 50 ml
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (ŁÓDŹ)
(Głosów: 16)
Mięso mielone podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie pieczarki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do farszu. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, dołożyć koncentrat pomidorowy.
Cukinię umyć i przekroić na połowę. Wydrążyć środek. Posolić i odstawić.
Plastry boczku przesmażyć na patelni. Następnie ułożyć je w środku cukinii. Na boczek układamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Układamy przygotowane cukinie w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 min. w 180 st. Cukinię podajemy np. na surówce z rukoli.