Składniki:
Ryż arborio, 150g
Pierś z kurczaka, 400g
Groszek konserwowy , 150g
Pieczarki, 200g
ząbek czosnku, 1szt
kostka rosołowa, 1szt
cebula, 1szt
pomidor, 1szt
ser parmezan, 0,5 kostki
przyprawa curry, 0,5 płyżeczki
przyprawa gyros, 0,5płyżeczki
sól, pieprz, 0,5 płyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ewa (Warszawa)
(Głosów: 5)
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić curry, gyros i usmażyć na patelni. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Na oddzielnej patelni podsmażyć pieczarki, cebulę i czosnek. Następnie wsypać 150 g ryżu arborio i podsmażyć ze wszystkim aż się zeszkli. Następnie rozpuścić kostkę rosołową w 2 szklankach wody i stopniowo dolewać do smażącego się ryżu. Dusić pod przykryciem aż ryż zrobi się miękki często mieszając.Dodać 50 g groszku w całości i 100 g groszku zblenderowanego na pastę. Następnie dodać kurczaka i pomidory pokrojone w kostkę. Dusić pod przykryciem 10 min, często mieszając. Na sam koniec gotowania dodać starty parmezan, wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.