Składniki:
wąski schab , 1 kg
przeciśnięte ząbki czosnku, 3
przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, szczypta
galareta:1 litr wody + łyżka suszonej włoszczyzny + 1 marchewka + sól i pieprz + 2 ząbki czosnku +2 łyżeczki soku z cytryny, 1 litr
żelatyna, 6 łyżeczek
jajka ugotowane na twardo, 4
żurawina, garść
cebula, 1
koper, 1
pietruszka, 1
sałata, 1
kawa rozpuszczalna, łyżeczka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: trudny
Autor:
Agnieszka (Bielsk Podlaski)
(Głosów: 8)
Schab przyprawić dzień wcześniej aby przeszedł smakami. Natrzeć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, włożyć do szklanego naczynia i wstawić do lodówki. Następnego dnia zalać go gorącą, osoloną wodą, pogotować na małym ogniu 10-12 minut, odstawić do całkowitego wystudzenia. Po kilku godzinach wstawić ponownie do gotowania ponownie na 10-12 minut, odstawić aż sam ostygnie. Schab jest pysznie soczysty i miękki. Zimny można już kroić. Sporządzić galaretę: 1 litr wody zagotować z włoszczyzną suszoną lub świeżą, posolić, wrzucić marchewkę (jeśli użyliśmy włoszczyzny suszonej - marchewka będzie do dekoracji, ale niekoniecznie) i pokrojone ząbki czosnku. Pogotować ok. 15 minut, odcedzić, przyprawić pieprzem, gdy przestygnie wlać sok z cytryny. W czasie gdy stygnie galareta, ułożyć na półmisku plastry schabu i przystroić pietruszką, koprem. Zalewać stopniowo żelatyną i układać wycięte z jajek łabędzie(dekorujemy nos z marchewki oczy z ziarenek ziela angielskiego+skrzydła, ogon i szyję przymocowujemy z pomocą wykałaczek) oraz kwiat z cebuli. Postawić nad zalewem kwiaty z łodygi kopru (górną część wcześniej posmarować masłem i obtaczać w kawie, położyć na chwilę do zamrażarki). Udekorować. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!