Składniki:
Pierś z kurczaka (podwójna) , 1 szt
Szynka Szwracwaldzka, 8 plastrów
Suszone pomidory w oleju , po 2 szt na każdą roladkę
Mozarella, 1 kulka
Ziemniaki, 0,5 kg
Brokuły , 30 dag
Ser w kawałku, 20 dag
Mix sałat z roszponką, 1 op
Sos Knorr do sałatek ziołowy, 2 szt
Pomidorki koktjalowe, 1 op
Oliwa z oliwek, 6 łyżek
jajko , 2 szt
bułka tarta, 100 g
olej, 20 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor:
Agata (Wejherowo)
(Głosów: 9)
Pierś podzielić na 4 części, lekko rozbić tłuczkiem. Z obu stron posolić i popieprzyć. Na środku ułożyć po 2 pomidorki suszone i na to plaster mozzarelli. Zwijamy pierś w roladkę i obwijamy z zewnętrznej strony 2 plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. To samo powtarzamy z każdym kawałkiem piersi. Gotowe roladki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 25-30 min. A la krokiety ziemniaczano-brokułowe: Ziemniaki obieramy, gotujemy i solimy. Gdy będą miękkie gnieciemy tłuczkiem i zostawiamy do ostygnięcia. Brokuł gotujemy 5 min i również gnieciemy tłuczkiem. Tarkujemy ser. Gdy ziemniaki ostygną dodajemy do środka pogniecione brokuły, stary ser, 2 jajka oraz 3-4 łyżki mąki, pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy. Formujemy z masy ziemniaczanej kształt krokieta, panierujemy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Smażymy na każdej ze stron aż do zrumienienia. Dodatek do dania: Mix sałat z roszponką wyłożyć do miski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z sałatą. 2 gotowe sosy sałatkowe Knorr wymieszać z 6 łyż. oliwy z oliwek i 6 łyżkami wody. Gotowy sos dodać do sałaty i pomidorków.