Składniki:
Filet białej ryby, 2 szt.
koperek świeży, 1 garść
natka pietruszki, 1 garść
białko, 1 szt.
cykoria, 1 szt
pomidorki koktajlowe, 8 szt.
kiełki rzodkiewki, 50 g
sok z cytryny, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 4 łyzki
sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Ania (ZŁOCIENIEC)
(Głosów: 605)
Filet rozmrozić, umyć i wysuszyć, pozbawić ości. Ostrym nożem posiekać rybę. Dodać posiekany koperek i natkę pietruszki, skropić sokiem z cytryny. Posolić, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodać rozmącone biało i delikatnie wyrobić masę. Formować małe pulpeciki i wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 3 min. Cykorię umyć, osuszyć, pokroić w paski i ułożyć na talerzu. Pomidorki przekroić na pół i układać na talerzu pomiędzy rybnymi pulpecikami. Po środku ułożyć wieżyczkę z kiełków rzodkiewki. A na końcu wszystko polać winegretem zrobionym z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i odrobiny wody.