Składniki:
Ciasto/Spód:,
mąka pszenna , 1 szklanka
kakao, 3 łyżki
cukier , 3 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
masło, 100 g
żółtka, 2 sztuki
Warstawa budyniowa: ,
budynie śmietankowe, 2 sztuki
mleko, 1l.
masło, 1 łyżka
cukier, 2 łyżki
Wierzch: ,
galaretki poziomkowe, 2 opakowania
wrzątek, 500ml
Tortownica, 22cm.
Przygotowanie:
czas: 30 min.
porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor:
Martyna (Węgrów)
(Głosów: 60)
Przygotowanie:
Ciasto:Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski,wyrobić dokładnie rękoma.
Wyłożyć je na spód tortownicy lub nie dużej blaszki,piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180st. przez ok.30 min.
Wyjąć z piekarnika ,zostawić do ostudzenia.
Warstwa budyniowa: Budynie przygotować wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem masła oraz cukru.
Przelać na ciasto,trzymając je dalej w tortownicy/blaszce.
Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch:Galaretki dokładnie rozpuścić w 500ml wrzątku ,odstawić do lodówki by lekko stężała.
Tężejącą galaretkę przelać na zimny budy.
Ciasto odstawić do lodówki ,najlepiej na noc do całkowitego stężenia.
Lekko słodkie i delikatne,świetne na deser do popołudniowej kawy :)