Składniki:
mąka, 250 g
masło, 120 g
jaja, 3 szt
sól, 3 g
cukinia, 2 szt
cebula, 1 szt
śmietana 18%, 150 ml
sól,
piperz,
oregano,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Łańcut)
(Głosów: 6)
Przepis: ciasto kruche: 250 g maki, 120 g masła lub margaryny,1 jajo, szczypta soli (można dodać sera żółtego tartego). Zagnieść jak ciasto kruche na stolnicy. Farsz: 2 cukinie, 1 cebula, przyprawy (cukinie zetrzeć, cebule podsmażyć i dodać cukinię na patelnię na kilka min. doprawić wg uznania). Sos: 2 jaja, 150 ml śmietany 18%, sól, pieprz (jaja ze śmietana wymieszać i doprawić). Kolejność: ciasto kruche (podpiec ok 20 min), farsz z cukinii, zalać sosem. Piec ok 30-40 min. Pod koniec potrzepać startym serem żółtym. Tarta dobra na obiad czy kolacje zarówno na ciepło jak i na zimno.