Składniki:
makaron rurki krótkie, 25 dag
pory, 3 szt
pomidory, 2 szt
jajka, 4 szt
mleko, 400 ml
chuda szynka, 10 dag
ser żółty łagodny, 10 dag
sól, pieprz,gałka muszkatołowa,
natka pietruszki do dekoracji,
masło do wysmarowania formy,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
Marta (Zgłobice)
(Głosów: 3)
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą,osączyć.Pory oczyścić, pokroić w krążki, obgotować w osolonej wodzie około 10 min i starannie osączyć na sitku. Pomidory umyć i pokroić w plasterki.Jajka rozkłócić z mlekiem doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dużą formę żaroodporną natłuścić, na dnie ułożyć połowę makaronu, przykryć połową porów, skropić sosem z mleka, ułożyć plastry szynki, pozostały makaron, pory i plastry pomidorów. Zalać pozostałym sosem, posypać startym serem. Zapiekać 40 min w temp. 200 stopni. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, przykryć zapiekankę arkuszem folii. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.