Składniki:
Klopsy wołowe , 6
garść grzybów suszonych, 100g
jajka, 2
mąka , 200g
ziemniaki, 0,5kg
marchew, 3szt.
jabłko, 1szt.
kostka bulionowa, 1szt.
koperek, 1 pęczek
sól, pieprz, do samku
śmietana 18%, 1 łyzka
mąka do klopsów, 2 łyzki
olej, 2 łyżki
woda, 2 szkl.
cukier, szczypta
chrzan, 1 łyżeczka
Klopsy wołowe obtaczam w mące i smażę na oleju. Grzyby moczę ok.1 h i kroję w drobne kawałki. Zagotowuję wodę wraz z kostką bulionową, dodaję pokrojone grzyby i gotuję do miękkości. W międzyczasie przygotowuję kluski. Mąkę, ugotowane ziemniaki i jajka łączę ze sobą i ugniatam na gładkie ciasto. Formuję kluski w dowolnym kształcie. Gotuję w osolonej wodzie ok.2 min od momentu wrzenia wody. Odcedzam. Marchewkę wraz z jabłkiem ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję chrzan i cukier. Mieszam. Do gotującego się wywaru z grzybów wrzucam klopsy i duszę ok 30 min. Hartuję śmietanę i dodaję do klopsów, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Kroję koperek i dorzucam do sosu. Smacznego ;)