Przepis konkursowy

KLOPSIKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Klopsy wołowe , 6
garść grzybów suszonych, 100g
jajka, 2
mąka , 200g
ziemniaki, 0,5kg
marchew, 3szt.
jabłko, 1szt.
kostka bulionowa, 1szt.
koperek, 1 pęczek
sól, pieprz, do samku
śmietana 18%, 1 łyzka
mąka do klopsów, 2 łyzki
olej, 2 łyżki
woda, 2 szkl.
cukier, szczypta
chrzan, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Natalia (Tarnobrzeg)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Klopsy wołowe obtaczam w mące i smażę na oleju. Grzyby moczę ok.1 h i kroję w drobne kawałki. Zagotowuję wodę wraz z kostką bulionową, dodaję pokrojone grzyby i gotuję do miękkości. W międzyczasie przygotowuję kluski. Mąkę, ugotowane ziemniaki i jajka łączę ze sobą i ugniatam na gładkie ciasto. Formuję kluski w dowolnym kształcie. Gotuję w osolonej wodzie ok.2 min od momentu wrzenia wody. Odcedzam. Marchewkę wraz z jabłkiem ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję chrzan i cukier. Mieszam. Do gotującego się wywaru z grzybów wrzucam klopsy i duszę ok 30 min. Hartuję śmietanę i dodaję do klopsów, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Kroję koperek i dorzucam do sosu. Smacznego ;)
Tort z bitą śmietaną i serkiem marscarpone
Tort z bitą śmietaną i...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 12
Grillowany łosoś w marynacie ziołowej podawany z makaronem nitki
Grillowany łosoś w...
30 min. 4 średni
Głosów: 20
Ciasto LEŚNY MECH
Ciasto LEŚNY MECH
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 4149
Rożki francuskie bogato szpinakowe fetą doprawione
Rożki francuskie...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
TORCIK MARCHEWKOWY
TORCIK MARCHEWKOWY
30 min. 6 łatwy
Głosów: 7
Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5