Składniki:
mąka pszenna, 225 g
gorzkie kakao, 3 łyżki
cukier puder, 50 g
jajko, 1 sztuka
cukier wanilinowy, 1 łyżka
masło, 150 g
gorzka czekolada, 150 g
śmietana kremówka 30% lub 36%, 300 ml
jajka, 4 sztuki
cukier, 300 g
masło, 180 g
gorzkie kakao, 4 łyżki
śmietana kremówka, 250 ml
maliny, 200 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Anna (Bytom)
(Głosów: 234)
Spód: mąkę z kakao przesiać do miski, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałki i jajko. Wszystko miksujemy do połączenia, a następnie zagniatamy do gładkiej masy. Ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę lub do zamrażalnika na 25 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. W tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę (śr. 25 cm) lub formę na tartę posmarowaną masłem. Ciasto podziurkować widelcem. Na spód wyłożyć papier do pieczenia z obciążeniem (u mnie groch). Piec ok. 15 minut, następnie usunąć papier i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Nadzienie: Obniżyć temperaturę piekarnika do 160 stopni. W garnku rozpuścić czekoladę ze śmietanką na wolnym ogniu, zostawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z kakao i cukrem na puszystą masę, po kolei dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na końcu dodać śmietanę z rozpuszczoną czekoladą i miksować do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na ciasto i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu, udekorować ubitą śmietaną i posypać malinami.